„Polskę zalała fala pastelowych zarodków. Są na wielkoformatowych bilbordach, citylight’ach i niemal na każdym przystanku komunikacji miejskiej. Niektóre przedstawiają się jako dzieciątko Jezus, inne zapewniają mnie, że „mam wybór” lub że „mi ufają i są ode mnie zależne”. Tych milczących, w obliczu ideologicznej wojny polsko-polskiej, pozostało niewiele. Jadąc gdziekolwiek każdego dnia nie ma możliwości, abym nie zobaczyła tych plakatów mniej niż pięć lub nawet dziesięć razy. I za każdym razem chce mi się płakać. Bo moje trzy zarodki: 1mm, 0mm, 3mm zostały poronione. I nic nie zależało ode mnie.”
Spektakl dokumentalny na podstawie wywiadów przeprowadzonych z kobietami, które doświadczyły poronienia, które chciały dokonać pochówku swojego 2mm dziecka, ale bez księdza i „pokropku” się nie dało, o tych, które nie chciały aby ich „wyskrobiny”, wbrew ich woli, trafiły do grobowca dzieci utraconych. O tych co po stracie dziecka płakały za długo lub za krótko. O tych co modliły się, aby ich ciężko uszkodzone zarodki obumarły same, albo żeby mimo wszystko nie umierały nigdy. I innych matkach wyklętych. Wyklętych, czyli tych o których się nie mówi, bo ważniejsze są ich zarodki.
Spektakl zrealizowany w ramach Teatru na Faktach w Instytucie Grotowskiego we Wrocławiu
Twórcy: Ada Tabisz, Magdalena Gładysiewicz, Katarzyna Górska, Marcelina Kieres, Aleksandra Pulcer, Dominik Skwarek, Piotr Starczak